Dit was Destelheide in 2016!

Wat een prachtig jaar was 2016! We ontvingen opnieuw duizenden jongeren, studenten en kunstenaars bij ons in Destelheide. En onze kunsteducatieve dienst Dharts organiseerde heel wat onvergetelijke projecten.

Ontdek ze in dit filmpje en deze nieuwsbrief!

We wensen jullie alvast prettige feestdagen en hopen jullie in 2017 (opnieuw) in Destelheide te verwelkomen!

 

Expo's made in Destelheide!

(c) Estelle Vastenaekel & Pieter De Smedt 

Onze drie tentoonstellingen van 2016 werden allemaal gemaakt speciaal voor Destelheide.

Sébastien Nagy - Rooftopfotografie: Waaghals Sébastien neemt de meest onmogelijke én onvergetelijke foto's van op Brusselse gebouwen. Zo geeft hij een onverwacht zicht op onze hoofdstad. Wij presenteerden zijn allereerste expo! 

Modefotografie: De studenten van Narafi (LUCA) werkten een hele week in Destelheide aan originele modefoto's, samen met leerlingen visagie en kunstenaars Anita Evenepoel en Pieter Huybrechts!

Reinhard De Jonghe & Tessa Amelynck - Behind the scenes: Reinhard en Tessa zijn Destelheide-lovers, Jonge Helden en bijzondere kunstenaars. Dus presenteren we tot eind januari graag hun grote schilderijen (Reinhard) en verfijnde tekeningen (Tessa)! Bovendien maakten ze ook een permanente muurschildering!

 

Artistieke vormingen: 360°!

(c) Studio Fiftyfifty, Piet Vranckx & Estelle Vastenaekel  

In 2016 organiseerden we meer artistieke vormingen dan ooit! We gingen 'extra muros': met Museum Night Fever naar Brussel en op fotografietocht in de Vlaamse Rand!

Museum Night Fever: De Botanique in Brussel was een hele avond de speeltuin voor de marathonperformance die tien jongeren samen met Sofie Saller creëerden in Destelheide en brachten in de expo Mater Museum van Vincent Glowinski!

Masterclasses: Destelheide nodigt graag inspirerende en straffe artiesten uit om hun artistieke praktijk te delen. In 2016 waren dat choreografen Daniel Linehan en Alexander Vantournhout, fotografe Stephanie Kiwitt, beeldend kunstenaar Griet Dobbels, theatermaakster Inne Goris en circusartiest Nicanor De Elia!

Zomeracademie: Een klassieker: de jaarlijkse atelierweek die we samen met De Veerman organiseren in elf disciplines! Goed nieuws: volgend jaar zal De Zomeracademie opnieuw plaatsvinden van 17 tot 23 juli 2017! Het programma volgt begin 2017.

Dag van de Dans: Destelheide houdt van dans(ers) en daarom namen we graag deel aan de eerste editie van deze dag vol dans. We focusten ons op jeugdwerkers en organiseerden vier workshops én geheime optredens! Editie 2 volgt op 29 april 2017!

 

Start internationale werking!

(c) Margi Geerlinks & Piet Vranckx 

2016 was ook het jaar waarin we met Destelheide onze internationale ambities en lange voorbereidingen verzilverden in het Quality Label én een eerste project!

Quality Label: In mei kregen we het prestigieuze Quality Label for Youth Centres van de Council of Europe, in aanwezigheid van Antje Rothemund (CoE), Minister Sven Gatz, de Fanfakids, de Musicalafdeling van het Brusselse conservatorium en de Ertebrekers!

Me You Us: In juli organiseerden we ons allereerste internationaal uitwisselingsproject Me You Us met 18 jongeren uit België, Nederland, Slovenië en Engeland, i.s.m. Rasa, JINT en Erasmus+! Een week lang zalig creëren rond het thema identiteit.

 

Brusselse werking op volle touren

(c) Estelle Vastenaekel & Piet Vranckx 

Afgelopen jaar versterkten we verder de band tussen onze hoofdstad en Destelheide. Ondertussen is de 'Brussel-touch' verweven in onze gehele werking!

In onze expo's keken we via Sébastien Nagy met andere ogen naar Brussel en creëerden we met de fotografiestudenten van Narafi (LUCA) een expo rond Modefotografie. We trokken naar de Botanique voor Museum Night Fever. Alle masterclasses hadden een link met Brussel, net zoals onze Dag van de Dans. En we hadden zo'n vijftiental Brusselse artiesten in huis te gast.

Maar daarnaast waren er ook projecten op maat, waarbij we jeugdgroepen koppelden aan inspirerende artiesten!

Klankkleuren: de kinderen van enkele ateliers van Jeugd & Muziek volgden workshops bij Inge Van Den Kroonenberg (klank) en Sophie van Homwegen (video).

Aankomstjongeren Centrum West: enkele nieuwkomers in België werkten rond theater en zelfexpressie met Nelle De Maeyer en speelden een zeer ontroerend toonmoment voor WiSPER!

Breakdance-jongeren Centrum West: kinderen uit Molenbeek combineerden hun breakdance-moves met het creëren van een persoonlijke outfit samen met textielontwerpster Alice Van Innis!

Agogiekstudenten VUB: Tessa en Reinhard boksten een inspirerende dag in elkaar rond hun expo en hoe je er muzisch mee aan de slag kan gaan!

 

Artiesten in huis: creatieve werkplek!

(c) Filip Tielens & Oana Cosug 

We verwelkomden 40 professionele gezelschappen als artiest in huis dit jaar. En dus organiseerden we ook heel wat fantastische try-outs voor onze jongerengroepen!

Circus: Anna Nilsson, Cirque Barbette, Hélaba Cie, RuspaRocket...
Theater: Vagevuur, 4Hoog, Cie Tartaren...
Dans: Lune, Radouan Mriziga, Cie Tumbleweed, Laura Aris & Jos Baker, Nat Gras, Maria Clara Villalobos, Dafne Maes & Danaë Bosman...
Muziek: Tourist LeMC, The Girl Who Cried Wolf, Met-X...
Beeldend: Reinhard De Jonghe, Oana Cosug, Gino Rizzi...
Musical: Promitheus
Opera: The Ministry of Operatic Affairs