Expo VEXX

tiger vexx art

Destelheide zet in 2017 extra in op jong talent. We geven een beginnend kunstenaar een heel jaar lang groeikansen, prikkelen hem om nieuw werk te maken, formuleren uitdagingen, bieden een platform om zijn werk te exposeren en integreren hem in het leefklimaat van Destelheide.
De bar van Destelheide wordt in 2017 de biotoop van Vince Okerman om zijn werkproces tentoon te stellen en om het experiment met onze bezoekers aan te gaan. Geniet een jaar lang van onze huisartiest beter gekend op sociale media als VEXX.

Vince (°1998) is al van jongs af aan helemaal gebeten door het tekenen. Bijna dagelijks werkt hij aan zijn illustraties en combineert hij realistische tekeningen met doodles. Vooral sinds hij zijn tekeningen op instagram gooide, is hij een echte hype geworden. Ondertussen heeft hij meer dan 132.000 volgers op instagram en 52.000 subscribers op zijn youtube kanaal. Daarnaast deed hij al tal van commerciële opdrachten voor Fanta, Nike, Mazda enz...

Hier in Destelheide wil Vince zichzelf uitdagen om veel nieuw werk te maken, op groter formaat te gaan werken, en diverse achtergronden uit te proberen (ramen, stickers, t-shirts...)

Lies Jacob sprak met hem.

“Ik ben mijn instagrampagina gestart in de zomer van 2014. Ik had toen een vakantiejob die ik echt niet graag deed, en ik amuseerde mij om tijdens mijn werk kleine tekeningetjes te maken op kladpapier en die op instagram te plaatsen. Al gauw begonnen er enkele honderden mensen mij te volgen en vanaf dan teken ik zo goed als dagelijks en probeer ik om elke week een nieuwe afgewerkte tekening te maken. Mijn eerste tekeningen waren uitsluitend in zwart-wit t en duurde ongeveer 1 uur om te maken. Nu zijn mijn tekeningen heel kleurrijk en duurt het meestal meer dan 10 uur om ze af te werken. Ik werk nu veel meer op groter formaat en let meer op details en inkleuring. Na 3 jaar op Instagram heb ik momenteel 132.000 volgers. Een jaar geleden ben ik ook een YouTube kanaal begonnen dat al 52.000 subscribers heeft. Ik hou ervan om ‘time lapses’ te maken van mijn tekeningen en zodoende mijn volgers een inzicht te geven in het maakproces.”

 

 

“Steeds opnieuw geeft het tekenen mij echt een geweldig gevoel. Elke keer wanneer ik aan een nieuwe tekening begin, denk ik dat dat mijn beste zal zijn. Meestal is dat dan toch niet zo, maar het werkt voor mij heel motiverend om telkens weer aan iets nieuws te beginnen. Door mijn tekeningen op Instagram te plaatsen krijg ik ook feedback van mijn volgers en tracht ik zo mezelf en mijn tekenstijl altijd te verbeteren.”

Ondertussen ontwikkelde Vexx een heel eigen stijl. Een combinatie van 'cartoony' mannetjes (die hij ook 'Doodles' noemt) en een realistische tekening. Hij zoekt heel bewust de confrontatie op tussen het afgelijnde en het strakke van het realisme  en het wilde, kleurrijke van de ‘doodles’. Inspiratie haalt hij voornamelijk uit alledaagse dingen die hij rondom zich ziet of zelfs fragmenten uit zijn dromen. Een artiest die hem erg inspireert is Musketon (Bert Dries, Belgische illustrator).

“Musketon was een motivatie om mijn tekeningen te delen op de sociale media. Ook hij is als succesvolle illustrator immers heel actief is op Instagram. Vorig jaar heb ik de mogelijkheid gekregen om met hem samen te werken aan de Musketon Mazda. Jonge mensen kregen de kans om een grafisch ontwerp uit te denken voor het nieuwe model van Mazda. Samenwerken met iemand die ik zo bewonder, was een droom die uitkwam. ”

campagne voor Mazda - Vexx

“Het project van de Musketon Mazda, is iets dat ik mijn hele leven zal onthouden en dat veel heeft betekend in de start van mijn 'artistieke carrière'. Mijn samenwerking met Fanta is hieruit ook voortgevloeid. Ik probeer altijd het beste van mezelf te geven als mensen hun vertrouwen in mij steken. Bij Fanta had ik redelijk strikte deadlines en was ik dagen bezig met een illustratie. Maar als ik de dag voor de deadline niet echt helemaal tevreden was, begon ik compleet opnieuw om dan nachtje door te werken en uiteindelijk iets te bekomen waar ik (en Fanta) tevreden mee was. Voor mij is een project pas geslaagd als beide partijen gelukkig zijn.”

“Een andere bijzonder samenwerking was ook met de Britse rappers Stormzy en AJ Tracey. Sinds 2015 luister ik naar hun muziek omdat mijn beste vriend het mij voorstelde. Blijkt de ideale muziek te zijn om te beluisteren tijdens het tekenen en het sporten. Enkele maanden later ben ik ook met hen een samenwerking aangegaan. Vreemd hoe de zaken zo kunnen lopen.”

Al deze aandacht is ook Destelheide niet ontgaan. De eerste contacten tussen Vince Okerman en Destelheide dateren van de tentoonstelling die in Dworp georganiseerd werd in 2015 met werk van finalisten van de Kunstbende. Ook Vexx (die uit de regio afkomstig is) participeerde hier aan. Na een tijdje zijn instagram gevolgd te hebben, was Destelheide overtuigd van zijn talent en bereid om hem een extra expositiekans te geven.

Vexx

“Ik voel me heel vereerd om een jaar lang huisartiest te zijn. Het zal mij motiveren om meer tijd te steken in persoonlijke projecten. Verder wil ik ook meer uit mijn 'comfort zone' komen en grotere dingen doen dan ik gewoon ben op mijn wit A3 papier. Bijvoorbeeld graffiti, of raamtekeningen, etc... Destelheide geeft me een kans, daagt me uit. Ik ga met plezier en heel veel goesting en tekendrang die uitdaging aan.”

Een jaar lang zal Vexx diverse interventies op het domein realiseren en zullen zijn doodles overal op opduiken. Op het eind van 2017 wordt er een vernissage gepland waarbij iedereen een blik kan werpen op zijn nieuwe gemaakte werken en evolutie van het voorbije jaar. Houd onze site in de gaten.

 

Wanneer? Februari tot december 2017

Waar? bar Destelheide

Meer info? www.instagram.com/vexx_art of www.youtube.com/user/vexx_art

Blue deer Vexx

">