expo Reinhard De Jonghe & Tessa Amelynck

De nieuwe expo "Behind the scenes" van Reinhard De Jonghe en Tessa Amelynck loopt van oktober 2016 tot eind januari 2017 in Destelheide!

In deze expo gaan de grote, abstracte schilderijen van Reinhard in dialoog met de kleine, figuratieve tekeningen van Tessa. Daarnaast infiltreren beide Destelheide-lovers ook op een speelse manier ons domein: ze creëren raamschilderingen, hangen overal kunstzinnige stickers op en transformeren Destelheide via Snapchat tot een ware fantasiewereld. 

Nostalgie met Tessa Amelynck

(c) Jurgen Stroobant

Tessa Amelynck werkt als leerkracht op een secundaire school en geeft net zoals Reinhard allerlei cursussen met Jonge Helden in Destelheide. Daarnaast maakt ze ook tekeningen, illustraties en grafisch werk. Tessa is steeds op zoek naar een kinderlijke onschuld, naïviteit en speelsheid. Kunst moet haar onmiddellijk raken en ontroeren. Omdat ze nostalgisch ingesteld is en verhalen uit het verleden haar prikkelen, vertrekt ze in haar beeldend werk vaak van oude foto’s waaruit ze figureren isoleert.

Tessa: "Het begon allemaal met oude familiefoto’s van mijn grootouders. Ik herinner me hoe ik als kind snuisterde in die dozen. De sfeer van oude foto’s heeft me altijd aangetrokken. Om mijn collectie aan te vullen, zoek ik foto’s op rommelmarkten en gebruik ik deze als vertrekpunt voor mijn kunstwerken."

"Ik ga vooral op zoek naar beelden die mij raken. Via mijn tekeningen hoop ik een nostalgische sfeer mee te geven aan de toeschouwer. Uiteindelijk creëer ik een andere werkelijkheid. Eentje die realistisch lijkt, maar anderzijds ook weer niet. Het kinderlijke of het speelse, dat zijn mijn thema’s."

Website Tessa Amelynck

 

Landschappen met Reinhard De Jonghe

(c) Jurgen Stroobant

Reinhard De Jonghe begeleidt geregeld creastages en animatorcursussen bij Jonge Helden. Daarnaast is hij ook actief als beeldend kunstenaar. Inspiratie voor zijn werk haalt hij uit zijn reizen, onder meer naar Peru,  IJsland en Mexico. De ongerepte omgeving, de kleurrijke klederdracht en de ervaringen die hij er opdeed, probeert hij vast te leggen in abstracte schilderijen op groot formaat. 

"Ik laat me vooral inspireren door landschappen. In de oude Vlaamse schilderkunst worden landschappen altijd zo grauw en donker afgebeeld, terwijl ik net vol kleur en fantasie mijn impressie van een landschap wil schilderen. Iedere vorm die ik op het doek schilder, is gebaseerd op natuurelementen zoals stenen, rotsen of landbouwterrassen."

"Ik probeer vanuit mijn gevoel te vertrekken, eerder dan de realiteit weer te geven. Toeschouwers mogen in mijn schilderijen zien wat ze willen: sommigen menen er een onderwaterlandschap in te herkennen, terwijl anderen er iets anders in zien: iedereen mag zijn fantasie de vrije loop laten!"

Facebook-pagina Reinhard De Jonghe

Reinhard organiseert ook een Snapchatwedstrijd!

 

Reinhard en Tessa kennen Destelheide natuurlijk door en door als instructeur bij Jonge Helden. Deze expo vloeit voort uit ons traject waarbij we jonge talenten die hier in Destelheide over de vloer komen op artistiek vlak extra willen ondersteunen.

Jan De Troyer, algemeen coördinator van Jonge Helden, legt uit waarom Tessa en Reinhard zo bijzonder zijn: 

“Tessa en Reinhard draaien al vele jaren mee als vrijwilligers binnen de organisatie. Ze dragen echt de visie rond creatief jeugdwerk van Jonge Helden uit. Ik ben dan ook fier dat we zo'n mensen bij onze organisatie mogen rekenen en dat ze nu deze tentoonstelling kunnen doen. Heel fijn dat Destelheide jonge kunstenaars ondersteunt!"

(c) Tessa Amelynck

 

Fotoalbum

(c) Estelle Vastenaekel