Projecten 2016

 

Brusselse artiesten in huis

Dankzij onze uitstekende infrastructuur en een financiële reductie op de verblijfsprijs mogen we in 2016 verschillende Brusselse circus-, dans- en theatergezelschappen verwelkomen. Zij spelen verschillende try-outs in Destelheide voor een enthousiast jongerenpubliek, dat op die manier de artistieke taal van deze gezelschappen en disciplines beter leerde kennen! Hieronder een overzicht van onze Brusselse artiesten in huis in 2016...

Radouan Mriziga - 3600

Quintijn Ketels

RuspaRocket - Revolution

Met X: Shanti!Shanti! & ZWAP

Anna Nilsson - Driften

Anna Karenina Lambrechts

Cie Tumbleweed

Natalia Pieczuro

Jamie Lee

Maria Clara Villalobos

Julie & Hendrik

Laura Aris & Jos Baker

Oana Cosug & co

Cirque Barbette

Project Noord (Pianofabiek)

 

Expo Sébastien Nagy

Fotograaf Sébastien Nagy doet aan urban exploration. Hij maakt geregeld foto’s van op wolkenkrabbers en brengt zo de prachtige skyline van Brussel in beeld, maar evenzeer zoekt hij verlaten plaatsen op en portretteert hij de desolate schoonheid van de stad. 

Zijn eerste expo ooit ging door in Destelheide! Scenograaf Pieter Huybrechts ontwierp een speciale opstelling voor deze tentoonstelling.

Lees hier alles over de expo!

Museum Night Fever-project

Destelheide goes BXL! Tijdens de krokusvakantie gingen tien artistieke jongeren onder begeleiding van Sofie Saller aan de slag rond de kunstwerken van Vincent Glowinski.

Op zaterdag 5 maart, tijdens Museum Night Fever, brachten ze een memorabele marathonperformance in de tentoonstelling van Vincent Glowinki in de Botanique in Brussel. Dinosaurussen kwamen tot leven, skeletten kregen een ziel, en spiegels draaiden alles ondersteboven... ons eerste "extra muros"-project buiten de muren van Destelheide was een waanzinnig succes!

Lees hier alles over het MNF-project!

Kunst & Ride Botanique

Op donderdag 25 februari gingen de studenten van Vivès Hogeschool op Kunst & Ride naar de expo Mater Museum van Vincent Glowinski in Botanique in Brussel. 

De studenten ontmoetten Vincent en kregen een rondleiding door deze bijzondere expo, die we in Destelheide goed kennen vanwege het Museum Night Fever-project dat we met Botanique organiseren.

Jeugd en Muziek - Klankkleuren

Van 11 tot 13 maart 2016 kwamen de kinderen van de sociaal-artistieke werking van Jeugd en Muziek op weekend in Destelheide. Niet om te repeteren voor een van hun concerten maar wel om op een plezierige manier met muziek en beeld bezig te zijn!

De groep bestond uit kinderen van de verschillende ateliers in Brussel: Rhythm & Music (Molenbeek), Culturebeats (Sint-Joost-ten-Node) en twee Klankkleuren-ateliers (Schaarbeek en Laken). Dit weekend is een leuke manier om de
ateliers samen te brengen en gezamenlijk te componeren, te knippen en te plakken, te fotograferen, te zingen,… Het programma bestond uit een atelier van klankkunstenares Inge van den Kroonenberg en een atelier van video- en geluidsartieste
Sophie Vanhomwegen. 

Modeweek LUCA en Anita Evenepoel

Van 21 tot 25 maart 2016 vertoefden zo’n 60 studenten en docenten van Narafi (LUCA School of Arts Brussel) en de Visagieschool (Kessel-Lo) in Destelheide voor de Modeweek. 

De tweedejaarsstudenten Fotografie van Narafi krijgen tijdens hun jaarlijkse modeweek telkens de opdracht om een reeks foto’s te maken. Dit jaar zette Destelheide haar schouders mee onder dit project en komt textiel- en modeontwerpster Anita Evenepoel (ons wel bekend als docente op De Zomeracademie) de nodige inspiratie bieden via haar creaties. De studenten brachten haar collectie op een originele manier in beeld op ons domein en in de nabije omgeving. Het resultaat
van deze werkweek was tijdens een zomerexpo te zien in Destelheide!

(c) Kato Peeters

Masterclass Daniel Linehan

Choreograaf Daniel Linehan kwam van 31 maart tot 2 april naar Destelheide voor een masterclass hedendaagse dans gebaseerd op zijn meest recente creatie 'dbddbb'. 

In deze masterclass deelde Daniel voor een kleine groep deelnemers verschillende methodes uit het creatieproces van 'dbddbb', zoals spelletjes, improvisaties, ingeoefende bewegingen, partituren voor de stem en ritmische composities. Ideaal voor jeugdwerkers, docenten of liefhebbers met al wat danservaring om zich bij te scholen. Bovendien was er een avondprogramma waarbij Daniel een unieke inkijk gaf in zijn werk en visie als choreograaf. (Masterclass in samenwerking met Caravan Production)

Lees hier alles over deze masterclass!

Masterclass Fotografie in de Rand van Brussel

De masterclass “Walks on the Wild Side – fotografie in de rand” zoomde in op het complexe grensgebied tussen het Brussels gewest en de Vlaamse rand.

Fotografe Stephanie Kiwitt en fototheoreticus Steven Humblet namen tussen 25 en 28 maart een kleine groep van vijftien deelnemers mee op fotografietocht van Destelheide naar de suburbane buurten van Drogenbos en Vorst. Waanzinnig interessant!

Lees hier alles over deze masterclass!

Masterclass jongleren Nicanor de Elia

Circusartiest en –regisseur Nicanor de Elia ging aan de slag met professionele jongleurs. 

Aan het eind volgde er een publieke presentatie in Destelheide en ook eentje in Brussel tijdens het OFFestival in Garage 29.

Lees hier alles over deze masterclass!

Expo Modefotografie

Een hele zomer lang de meest originele modefoto's, helemaal made in Destelheide tijdens de werkweek! 

De studenten van Narafi (LUCA) werkten een hele week in Destelheide aan originele modefoto's, samen met leerlingen visagie en kunstenaars Anita Evenepoel en Pieter Huybrechts. Deze werden een hele zomer lang tentoongesteld in een kunstenkabinet.

Lees hier alles over de expo modefotografie!

 

Masterclass theater voor leerkrachten Inne Goris

In augustus 2016 organiseerden we een masterclass met theatermaker Inne Goris, speciaal voor leerkrachten (in spe) van het kleuter- en het lager onderwijs.

In deze vierdaagse workshop gaf Inne Goris haar ervaring rond theater in de (Brusselse) klas door aan een select publiek van vijftien deelnemers. 

Lees hier alles over deze masterclass!

Masterclass Griet Dobbels

Beeldend kunstenares Griet Dobbels deed samen met Jan De Cock het grootschalige project art@school op het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel. Wij organiseerden er een masterclass rond!

Op basis van de specifieke inhouden van verschillende vakken werden er artistieke interventies bedacht, zowel vakoverschrijdend op schoolniveau of binnen de biotoop van één bepaalde klas. In deze masterclass in augustus 2016 voor een heel diverse ploeg van middelbare schooldocenten ging Griet op zoek naar hoe je binnen jouw eigen doelstellingen en vakinhoud artistiek aan de slag kan.

Aankomstjongeren & theater

Samen met theatermaker Nelle De Maeyer brachten we aankomstjongeren in contact met theater. Een prachtige combinatie die resulteerde in een onvergetelijk toonmoment voor WiSPER!

Sinds vorig jaar werkt Centrum West ook met een nieuwe groep aankomstjongeren. Deze jongeren kwamen in België terecht omdat ze moesten vluchten uit hun eigen land. Om hen te ondersteunen in hun integratie in België, organiseert Centrum West verschillende activiteiten en ateliers. Van 14 tot 16 oktober kwamen zij samen naar Destelheide om met theatermaakster Nelle De Maeyer te werken rond zelfexpressie. Ze gingen aan de slag met verhalen, tekst… en elkaar! Een verrijkende ervaring die de jongeren een positieve boost gaf!

Breakdance meets costume!

Centrum West organiseert verschillende ateliers voor kwetsbare kinderen en jongeren uit Molenbeek en omgeving. Eén daarvan is een breakdance-atelier waar de kinderen verschillende dansmoves aanleren.

Hiervoor komen ze maar al te graag op weekend naar Destelheide. Van 25 tot 27 november zullen de deelnemers hun danspassen uittesten en daarnaast ook werken aan een gepersonaliseerde outfit. De Brusselse textielontwerpster Alice Van Innis zal de kinderen daarin begeleiden. Wij kijken alvast uit naar de kleurige kostuums en de beloftevolle breakdancepassen!

Workshopdag VUB

Naar jaarlijkse gewoonte was er op 5 december opnieuw een workshopdag voor de agogiekstudenten van de VUB!

Dit keer werkten Tessa en Reinhard een hele dag uit in hun expo, waarin de studenten zelf beeldend aan de slag gingen en muzische opdrachten leerden ontwikkelen in de tentoonstelling. En: raamtekeningen maken!